Zastavme svojvoľnosť maďarských politikov

14.02.2013 Bratislava

Slovenská národná strana (SNS) vyzýva maďarských politikov, aby prestali teatrálnymi gestami útočiť na Slovenskú republiku, že porušuje občianske práva obyvateľov maďarskej národnosti na južnom Slovensku!

SNS reaguje na svojvoľné osadenie tabule v maďarskom jazyku predsedom Strany maďarskej komunity (SMK) Józsefom Berényim pri železničnej stanici v Okoči a na iných miestach na južnom Slovensku 14.februára 2013. SNS tiež odmieta deklarácie SMK, že v osadzovaní tabúľ bude pokračovať.
Politické strany, ktoré vznikli na etnickom princípe, ako SMK a Most-Híd, neustále vyvolávajú napätie a poškodzujú dobré meno Slovenskej republiky údajným porušovaním práv maďarskej menšiny na juhu krajiny. Mimoparlamentná SMK to robí lacným teatrálnym spôsobom, parlamentný Most-Híd sofistikovanejšie. Maďarská menšina má však na Slovensku nadštandardné práva!
SNS vyzýva politikov maďarských strán, aby boli teda spravodliví. Nech sa rovnakým spôsobom zasadia aj o práva slovenskej menšiny v Maďarsku! Tá živorí a politikou Budapešti je pomaly a isto nútená k asimilácii s väčšinovým národom Maďarskej republiky, čo znamená, že o pár rokov môže z maďarského územia úplne zmiznúť. SNS vyzýva SMK i Most-Híd, aby sa nesprávali podľa bonmotu: ,,Všetci ľudia sú si rovní, niektorí sú si rovnejší!" Ak József Berényi tvrdí, že dvojjazyčné tabule na železničných a autobusových staniciach sú o sebaúcte, nech za rovnakú sebaúctu bojuje s rovnakým nasadením aj v prípade slovenskej menšiny v Maďarsku.
Politici maďarských strán hovoria o dodržiavaní práv národnostných menšín, pritom im ide výlučne o maďarskú menšinu. Z ich úst nebolo počuť slovo o nevyhnutnosti zlepšenia podmienok pre rozvoj rusínskej, ukrajinskej, nemeckej, poľskej, chorvátskej či českej menšiny. Predstavitelia žiadnej inej národnosti neútočia na republiku s tým, že by im nestačili zákonmi dané práva na svoj rozvoj.
SMK si chce len zvýšiť politické preferencie aj za cenu nedodržania zákona, pretože neberie na vedomie, že nekompatibilnosť zákona o používaní jazyka národnostných menšín č.204/2011 (§ 4 ods. 3) a zákona o dráhach č.513/2009 dvojjazyčné tabule na autobusových a železničných staniciach osadiť neumožňuje.


Andrej Danko
Predseda SNS
 

Vyberte región